Termodynamický popis nerozpustnosti látek (OACH II)

Tato kapitola sice patří spíše do náplně OACH II, ale v zájmu uceleného pohledu na nerozpustnost látek je dobré ji zařadit i sem.

Vyjděme z obecně platné změny Gibbsovy energie, která se týká všech reakcí, nejen těch srážecích. To, zda bude reakce probíhat (tedy zda dojde ke vzniku sraženiny), závisí na její celkové změně. Pokud Gsráž < 0, děj proběhne. Ze vztahu

Gsráž = ∆HsrážT Ssráž

plyne, že snížení Gibbsovy energie může být řízeno buď enthalpicky nebo entropicky. Pokud se jedná o změnu enthalpie Hsráž, můžeme posuzovat, zda je pro ionty v systému výhodnější vytvořit krystalovou strukturu (vazbu v pevné látce), nebo zůstat v roztoku ve formě iontů hydratovaných molekulami vody. Jinými slovy: Budou vzniklé vazby pevnější? Bude ∆Hsráž < 0? Uvažujme např. reakci:

KClO4 vzniká kombinací velkého nekyselého kationtu s velkým nebazickým aniontem. Poměr poloměrů iontů je zde mimořádně výhodný pro vznik energeticky stabilní iontové struktury. Vliv je enthalpický (Hsráž < 0), mřížková energie KClO4 je vysoká.

Pokud bude srážení řízeno entropicky, pak Ssráž, která je mírou neuspořádanosti systému, musí být mnohem větší než nula (Ssráž >> 0). Příkladem takové reakce je srážení vysoce hydratovaných iontů. V roztoku tedy na začátku existují ionty, které jsou velmi silně solvatovány (hydratovány velkým počtem molekul vody a tudíž uspořádány ve větším celku) a při srážení musí uvolnit velký počet molekul vody, čímž zvýší neuspořádanost systému. Musí se jednat o ionty s velkou polarizační silou; ionty s malou polarizační silou jsou naopak obklopeny menším počtem molekul vody. Tento druh srážení můžeme pozorovat při reakci síranu hlinitého s hydroxidem sodným:

V případě srážení Al(OH)3 jde o entropický vliv (∆Ssráž > 0) způsobený iontem s vysokou polarizační silou Al3+. Tyto ionty jsou hydratovány nejen ve své tzv. 1. koordinační sféře, ale přitahují velký počet molekul vody i do dalších koordinačních sfér, které se pak naráz uvolní vznikem sraženiny, a tím se zvýší neuspořádanost systému.

Tyto vlivy se daří do určité míry zobecnit pro soli oxoaniontů a fluoridů, viz Tabulka 1. Pokud seřadíme kationty a anionty podle jejich kyselosti, resp. bazicity, dostaneme jejich kombinací oblasti, v nichž se dají pozorovat výše popsané vlivy (enthalpický či entropický). Je třeba upozornit, že tato tabulka je kombinací termodynamických parametrů a empirických pozorování a nemusí platit univerzálně.

Tabulka 1.  Přehled rozpustnosti – termodynamika srážení
ANION
KATION

nebazické
MO4, MO3

slabě bazické
MO42–, MO2, F

středně bazické
MO32–, MO43–

silně bazické
MO44–, OH, O2–

nekyselé
K +, Cs+

III
ČASTO NEROZPUSTNÉ
vliv H < 0;
velké, málo nabité kationty s podobně velkými anionty;
srážení je spojeno
s vývojem tepla;
např. KClO4, CsClO4

II A
ROZPUSTNÉ SOLI
H > 0S < 0;
G je kladné, protože H je kladné,
rozpouštění je doprovázeno uvolněním tepla;
např. KF, K3PO4

slabě kyselé
Li+, Ca2+

II B
ROZPUSTNÉ SOLI
H > 0 a S < 0;
G je kladné, protože H je kladné; rozpouštění je doprovázeno uvolněním tepla;
např. LiClO3, Al(NO3)3

IV C
SPÍŠE NEROZPUSTNÉ
hlavně sírany
a fluoridy;
např. BaSO4, LiF

IV A
všelijak, spíše sraženiny
např. CaCO3, CaSiO3

mírně kyselé
Mn2+, La3+

IV B
všelijak,
spíše rozpustné
např. FeSO4; AlCl3

I
SRAŽENINY
vliv S;
G je záporná, protože člen –TS je záporný;
při sražení se uvolní velké množství molekul vody, které byly vázány kationtem s velkou polarizační silou (∆Sppt >> 0) – jde o zvýšení neuspořádanosti systému
např. Al(OH)3, FePO4, BiO(OH)

středně kyselé
Fe3+, Al3+

silně kyselé
Ti4+

velmi silně kyselé


Jednotlivé vlivy a skupiny rozpustných a nerozpustných látek

Oblast I.
Kombinací kyselých kationtů a bazických aniontů vznikají sraženiny (týká se oblasti I). Vliv je entropický (–TS < 0, malé ionty s velkou polarizační silou po vzniku sraženiny uvolní velké množství molekul vody). Sraženina se tvoří prakticky hned po smíchání reagujících roztoků a tvoří se drobné jemné částice. Např.:

Smícháním vodných roztoků chloridu železitého a fosforečnanu sodného vzniká sraženina fosforečnanu železitého – kyselý kation a bazický anion – zatímco chlorid sodný zůstává rozpuštěn. Toto pravidlo vysvětluje dvě běžně uváděná pravidla (Tab. 2):

a)  Všechny uhličitany jsou nerozpustné kromě uhličitanů kovů 1. skupiny, uhličitanu thalného a uhličitanu amonného. (uhličitanový anion je bazický, proto pouze s kationty bez polarizačních účinků stvoří rozpustné sloučeniny – oblast II A)
b)  Všechny hydroxidy jsou nerozpustné kromě hydroxidů kovů 1. skupiny, hydroxidu thalného a slabě rozpustných hydroxidů strontnatého, barnatého a vápenatého (stejná oblast jako uhličitany)

Oblast II.
Rozpustné soli vznikají kombinací nekyselých kationtů (velkých) a/nebo kationtů s malým nábojem s bazickými anionty (vysoký náboj nebo hydroxid) - oblast II A. - a také kombinací nebazických aniontů (velké s malým nábojem) s kyselými kationty - oblast II B.
To vysvětluje běžně používané pravidlo, které říká, že všechny dusičnany jsou rozpustné. Protože existuje více nekyselých kationtů, budou tvořit rozpustné soli s nebazickými anioty   (NO3, ClO4, I). Toto pravidlo také vysvětluje rozpustnost většiny halogenidů, které pak v kombinaci s většinou kationtů tvoří dobrý a levný rozpustný experimentální materiál (např. NaCl, KBr, KCl, NaI, NaNO3, KNO3)

Tendence (sklon) rozpustnosti III.
Zobecněná tendence v této oblasti III říká, že velký nekyselý kation a velký nebazický anion poskytují nerozpustnou sůl.
Vliv je většinou enthalpický, jde tedy o energetický přínos v podobě vzniku stabilní krystalové struktury (H < 0). Všimněme si také, že je důležité, jakou stechiometrii má vznikající sůl. Často je výhodnější, pokud je krystalický produkt tvořen shodným počtem kationtů a aniontů (neboli mají stejně velký náboj, např. KClO4 a BaSO4). Morfologie sraženiny může být jak ve formě velkých vyvinutých krystalů, tak ve formě jemnozrnné sraženiny. K vyloučení velkých krystalů nedochází ihned po slití výchozím roztoků, k jejich růstu je potřeba jistá doba zrání.

Různé tendence pozorujeme také v oblastech IV.
V této oblasti se setkáme s různými případy. Není třeba se rozdělení oblastí učit nazpaměť, spíše si do ní zařadit nejznámější nerozpustné látky. Tendence k rozpustnosti pro oblast IV se aplikuje na slabě kyselé kationty (IV A) a/nebo slabě bazické anionty (IV B). V oblasti IV A se kombinují slabě kyselé kationty a bazické anionty a vzniklé sloučeniny jsou spíše nerozpustné, oxidy a hydroxidy slabě kyselých kationtů jsou však rozpustné.  V oblasti IV B se kombinují slabě bazické aniontykyselými kationty a vznikají spíše rozpustné sloučeniny, ale např. sírany velkých slabě kyselých kationtů jsou nerozpustné. Pro tyto oblasti tedy nelze použít jednoznačně pravidlo I ani II a rozpustnost se těžko předpovídá. Jedině oblast IV C je méně komplikovaná. Velké velmi slabě kyselé kationty v kombinaci s velkými velmi slabě bazickými anionty poskytují spíše nerozpustné sloučeniny.


Last modified: Monday, 27 June 2022, 11:42 AM