Pro odhad průběhu redoxních reakcí je zapotřebí umět rozpoznat stabilní a nestabilní elektronové konfigurace jednotlivých prvků. To nám umožní identifikovat běžná oxidační a redukční činidla a pomůže i se základní představou o různých silách těchto redoxních činidel.

Pro začátek musíme vědět, v jakém oxidačním stavu se prvek, o který se zajímáme, běžně vyskytuje ve světě kolem nás. Příroda měla totiž dostatek času, aby v ní běžně obsažené látky (např. skály, půda, voda ale i prvky, ionty a většina sloučenin v lidském těle) přešly z reaktivnějších metastabilních oxidačních stavů na ty v daném prostředí méně reaktivní a stabilnější.

Dále musíme vědět, kde se daný prvek nachází v periodické tabulce prvků a umět posoudit (relativně, ne absolutně v konkrétních hodnotách) zejména hodnotu elektronegativity jednotlivých prvků. Z toho si můžeme jednoduše odvodit preference jednotlivých prvků ke tvorbě kladných či záporných formálních oxidačních stavů. Vzájemné porovnání elektronegativit prvků tvořících sloučeninu mezi sebou nám pak může napovědět něco o charakteru vazby (iontovější vs. kovalentnější), a tím i něco o další možné reaktivitě látky.

Když k tomu ještě připojíme znalost obecně velmi stabilních elektronových konfigurací (např. těch, ve kterých prvky nebo ionty napodobují konfigurace vzácných, dříve nazývaných inertních, plynů He, Ne, Ar, Kr, Xe a Rn), začneme být schopni odhadovat pravé strany běžných redoxních rovnic.

 

Syntéza bromidu hlinitého z prvků – modelový příklad

 2 Al(s) + 3 Br2(l) → 2 AlBr3(s)        (ve skutečnosti vzniká dimer – Al2Br6)

V této rovnici se vyskytují dva prvky – hliník a brom. Hliník se v přírodě vyskytuje výhradně ve formě různých hlinitých oxidů a hlinitokřemičitanů, tedy v oxidačním stavu +III. Oxidační stav 0 tedy pro něj nebude stabilním stavem. Dále z postavení hliníku v periodické tabulce vyplývá, že tento prvek má nižší elektronegativitu typickou pro neušlechtilé kovy. Tudíž jakýkoliv stav, ve kterém bude mít více valenčních elektronů, než ve svém nejstabilnějším oxidačním stavu +III (kde napodobuje elektronovou konfiguraci nejbližšího nižšího vzácného plynu neonu), bude vykazovat velmi silné redukční účinky (hliník „chce ztratit“ své valenční elektrony a přejít tak do svého nejstabilnějšího stavu +III).

Brom je naproti tomu typický nekovový prvek z pravého horního rohu periodické tabulky (5. nejvyšší elektronegativita po fluoru, kyslíku, chloru a dusíku). Jeho molekulární forma Br2(0) je velmi reaktivní (jednoduchá kovalentní vazba mezi hodně elektronegativními prvky bývá obecně slabší díky neochotě takových prvků sdílet elektronovou hustotu, zde se konkrétně Br2 snadno rozpadá na radikály .Br, obdobně např. peroxidy) a na Zemi se nevyskytuje. Nejstabilnější variantou a převažující formou ve sloučeninách bromu je oxidační stav -I (např. bromid draselný), ve kterém brom elektronovou konfigurací napodobuje nejbližší vyšší vzácný plyn krypton.

Jedná se tedy o výměnu elektronů výhodnou jak pro hliník, tak pro brom. Zde není pochyb, že reakce bude probíhat zleva doprava tak, jak je zapsána.

 

 
B + O2
4 B + 3 O2 → 2 B2O3

F2 + Si →
2 F2 + Si → SiF4

Zn + Br2
Zn + Br2 → ZnBr2

K + Cl2
2 K + Cl2 → 2 KCl

O2­ + H2
O2­ + 2 H2 → 2 H2O

Ca + O2
2 Ca + O2 → 2 CaO

H2 + Na →
H2 + 2 Na → 2 NaH

U + F2
U + 3 F2 → UF6

Naposledy změněno: čtvrtek, 14. července 2022, 10.48