Úplným základem pro odhad chemické reaktivity (neboli schopnosti doplňování pravých stran chemických rovnic) je pochopit, proč se chemické reakce vůbec uskutečňují. Hybnou silou je zde většinou minimalizace energie, kterou chemické sloučeniny obsahují, ale také i zvětšování míry neuspořádanosti chemického systému (zvyšování entropie). Obecně mluvíme dohromady o minimalizaci volné Gibbsovy energie.

Můžeme říci, že reaktivnější sloučeniny se za určitých okolních stavových podmínek přeměňují na stabilnější. Pokud pro začátek přijmeme jistá zjednodušení (například se nebudeme zabývat chemickou kinetikou, mechanizmy reakcí, atp.), zjednoduší se nám problém odhadování pravých stran rovnic na rozpoznání reaktivních metastabilních látek a center v reaktantech a odhad, na co stabilnějšího se mohou za daných podmínek přeměnit. Při vyhledávání takovýchto center reaktivity můžeme vyjít ze dvou hledisek, teoretického – např. z předpokládané stability elektronových konfigurací a praktického – naší znalosti okolního světa, ve kterém měla příroda dostatek času, aby se prvky a sloučeniny přeměnily na svoje nejstabilnější varianty.

Při výuce budeme postupovat nejprve od jednodušších, typově homogenních rovnic, ke složitějším kombinovaným. Na závěr každé kapitoly budete mít možnost si na příkladech vyzkoušet Vaše nově nabyté vědomosti a popřípadě si je dále rozšířit za pomoci doporučené literatury a elektronických zdrojů.


Zuletzt geändert: Montag, 27. Juni 2022, 11:30