Rozpouštění kovů v HCl v přítomnosti H2O2

Rozpouštění kovů v HCl v přítomnosti H2O2

autor Petr Bečvář -
Počet odpovědí: 2

Dobrý den, 

jal jsem se rozpouštět dva kovy v chlorovodíkové kyselině (31%) a v jednom případě pro zdárný průběh reakce (reakce s Cu) a v druhém pro její značné urychlení (reakce s Ni) jsem použil peroxid vodíku (30-35%). V obou případech nastala změna barvy roztoku (měď byla již mírně korodovaná a tak před přídavkem peroxidu byl roztok lehce zelený).

U mědi roztok prudce ztmavl - hnědá až hnědočerná barva - po ukončení reakce a následném naředění roztok klasicky zezelenal. Domnívám se,  že mohl vzniknout nějaký chlorido komplex, neb ty jsou v nadbytku vody nestabilní, ale nejsem si tím vůbec jistý.

U niklu, jenž se sice v normální chlorovodíkové rozpouští, ale ne nějak extrémně rychle, již zelený roztok pro změnu zežloutl. Tento však zředěním se neodbarvil zpět na typickou zelenou, ale zůstal žlutavý. (Přídavkem hydroxidu sodného se utvořila červená sraženina.) Domnívám se, že by se mi mohlo podařit připravit chlorid niklitý, ale opět si tím nejsem stoprocentně jist.

Děkuji za Váš čas

Petr Bečvář
peta.becvar@seznam.cz

V odpovědi na Petr Bečvář

Re: Rozpouštění kovů v HCl v přítomnosti H2O2

autor Kateřina Rubešová -
Dobrý den,
toto by vám asi odpověděl spíše odborník na koordinační chemii. Odhadovala bych, že se jedná o různé komplexy kationtů, kde barva záleží na ligandu, koordinačním čísle, geometrii atd. Ale já bych to viděla následovně: u mědi jsou chloridokomlexy žluté až zelené; tím, že přidáte peroxid posunete rovnováhu oxidace a v přítomnosti chloridových aniontů zřejmě vznikají polymerní vícejaderné chloridokomplexy měďnaté; ty jsou zřejmě nestabilní a po zředění se rozkládají. U niklu mi odhad půjde hůře: chlorid nikelnatý má v koordinační sféře vodu, pokud to není v bezvodém prostředí (pak je žlutý, to ale není váš případ v roztoku); změny zelená-žlutá bych opět odhadovala na různou komplexaci; co se týká červeného produktu a vašeho odhadu na chlorid niklitý, tak tam bych tipovala, že to není pravda - Ni(III) potřebuje pro stabilizaci jinou než aqua- komplexaci; co je ta červená látka tedy nevím, pokud by jste zjistil její složení, napište.
V odpovědi na Kateřina Rubešová

Re: Rozpouštění kovů v HCl v přítomnosti H2O2

autor Petr Bečvář -

Děkuji mnohokrát,
věděl jsem, že měď v anhydridu CuCl2 tvoří jistou polymerní komplexní molekulu a látka je hnědá, ale nebyl jsem si jist, že tohoto lze docílit i v roztoku.

Co se týče niklu - celé mi to začalo býti divné - žlutá barva a sraženina hydroxidem červená. Proto jsem roztok podrobil roztoku KSCN a bylo jasno. Železo. Nevím, kde se to stalo, byl jsem si jist, že rozpouštím nikl. Byl jsem jen oklamán. (Domnělý nikl jsem získal ze starých nikl-hydridových baterií a již dříve se mi nikl potvrdil, tak nevím co se stalo nyní.)

I přesto Vám mnohokrát děkuji za konzultaci a přeji hezký den

Petr Bečvář