sacharidy {1}

saccharides

polyhydroxysloučeniny, obsahující v molekule karbonylovou (aldehydovou, viz aldosy, nebo ketonovou, ketosy) skupinu, a jejich deriváty (aminocukry, deoxycukry, kyseliny aldonové, alduronové a aldarové, glykosidy, srovnej cukry). Jsou přítomny ve všech organismech, kde plní několik významných funkcí: a) Tvoří některé strukturní molekuly (celulosa, chitin, pektiny, hemicelulosy, hyaluronová kyselina atd.) nebo jsou jejich součástí (stavební glykoproteiny, proteoglykany pojivové tkáně, glykolipidy biologických membrán). b) Jakožto součásti (deoxy)ribonukleosidů se podílejí na struktuře informačních molekul (DNA, RNA) a dalších látek (ATP, některé kofaktory enzymů). c) Tvoří pohotovou (ve srovnání s lipidy) energetickou zásobu organismů (škroby, glykogen, sacharosa, glukosa). d) Jsou jednou ze základních živin heterotrofních organismů. Za synthesy sacharidů obdržel roku 1902 H.E.Fischer Nobelovu cenu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. sacharidy. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=sacharidy>