<
S
obsah
sacharosa
>
sacharidy
{1}
saccharides
polyhydroxysloučeniny, obsahující v molekule karbonylovou (aldehydovou, viz
aldosy
, nebo ketonovou,
ketosy
) skupinu, a jejich deriváty (
aminocukry
,
deoxycukry
,
kyseliny aldonové
,
alduronové
a
aldarové
,
glykosidy
, srovnej
cukry
). Jsou přítomny ve všech organismech, kde plní několik významných funkcí:
a)
Tvoří některé strukturní molekuly (
celulosa
,
chitin
,
pektiny
,
hemicelulosy
,
hyaluronová kyselina
atd.) nebo jsou jejich součástí (stavební
glykoproteiny
,
proteoglykany
pojivové tkáně,
glykolipidy
biologických membrán
).
b)
Jakožto součásti (deoxy)ribo
nukleosidů
se podílejí na struktuře informačních molekul (
DNA
,
RNA
) a dalších látek (
ATP
, některé
kofaktory
enzymů).
c)
Tvoří pohotovou (ve srovnání s
lipidy
) energetickou zásobu organismů (
škroby
,
glykogen
,
sacharosa
,
glukosa
).
d)
Jsou jednou ze základních živin
heterotrof
ních organismů. Za synthesy sacharidů obdržel roku 1902
H.E.Fischer
Nobelovu cenu.
Grafy souvislostí do úrovně:
I
II
Citujte jako:
KODÍČEK, M.
sacharidy
. From
Biochemické pojmy : výkladový slovník
[online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007
. Available from www: <
http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=sacharidy
>