škrob {1}

starch

vysokomolekulární polymer D-glukosy, v němž jsou monomerní jednotky spojeny α(1 → 4) glykosidovými vazbami (lineární řetězce) a větvení je zajištěno α(1 → 6) glykosidovými vazbami. Hlavními složkami škrobu jsou bohatě větvený amylopektin a lineární amylosa. Škrob vzniká jako hlavní metabolický produkt v chloroplastech listů zelených rostlin; poté bývá degradován na rozpustné sacharidy, z nichž je v jiných částech rostlin (hlízy, oddenky, plody atd.) synthetisován zásobní škrob, který se ukládá v podobě škrobových zrn ve zvláštních organelách, amyloplastech. Škrob je významná průmyslová surovina uplatňující se zejména v potravinářském, textilním a papírenském průmyslu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. škrob. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=skrob>