glykogen {1}

glycogen

tzv. živočišný škrob, polysacharid, vysoce větvený polymer glukosy (polyglukan) s α(1 → 4) a α(1 → 6) glykosidovými vazbami. Jakožto rezervní látka uvolňuje při nedostatku energie glukosu (resp. glukosa-1-fosfát, viz glykogenolysa). Je uložen zejména ve svalech a játrech; je též obsažen v houbách a kvasinkách. Rychlosti synthesy glykogenu (viz glykogenese) a jeho odbourávání (glykogenolysa) jsou složitě řízeny hormony insulinem, adrenalinem a glukagonem.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. glykogen. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=glykogen>