aldosy {1}

aldoses

monosacharidy obsahující aldehydovou skupinu; ta u pentos, hexos a heptos obvykle vytváří s některou z hydroxylových skupin v molekule vratnou reakcí cyklický poloacetal. Pokud je vzniklý cyklus pětičlenný, vznikají aldofuranosy, pokud je šestičlenný, aldopyranosy. Aldosy patří mezi redukující cukry; již mírnou oxidací přecházejí na aldonové kyseliny. Mezi biochemicky nejdůležitější aldohexosy patří D-glukosa, D-galaktosa a D-mannosa, nejvýznamnější aldopentosy jsou D-ribosa a D-deoxyribosa, obsažené v nukleosidech.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. aldosy. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=aldosy>