glukosa {1}

glucose

též dextrosa, hroznový cukr nebo krevní cukr. Patří mezi aldohexosy, ve vodném roztoku po ustavení rovnováhy (viz mutarotace) je 36 % α-pyranosy a 64 % β-pyranosy, oba anomery v židličkové konformaci. Glukosa patří k nejrozšířenějším organickým sloučeninám na Zemi; vzniká při fotosynthese a je výchozí látkou pro biosynthesu ostatních sacharidů. Vyskytuje se volná v říši rostlinné i živočišné; je obsažena v ovoci, medu, rostlinných šťávách, krvi, lymfě ap. Je stavební složkou mnoha oligosacharidů, polysacharidů (viz glukany) i heteroglykosidů. Vyrábí se kyselou nebo enzymovou hydrolysou škrobu (viz amylasy). Má rozsáhlé použití především v potravinářském průmyslu. V cytosolu buněk je glukosa přeměňována fosforylací pomocí ATP na svůj metabolicky aktivní derivát, glukosu-6-fosfát. Je synthetisována procesem glukogenese, u savců především v jaterních buňkách (viz Coriho cyklus); posledním krokem synthesy je hydrolysa glukosa-6-fosfátu v endoplasmatickém retikulu. Buněčnou membránou prochází obvykle pasivním transportem pomocí bílkovinných přenašečů, přes membránu buněk ledvinových tubulů a buněk střevního epithelu je přenášena mechanismem sekundárního aktivního transportu symportem se sodnými ionty. Účinkem mikroorganismů podléhá kvasným procesům (viz fermentace), z nichž nejvýznamnější je přeměna na ethanol a na laktát ; řízenou fermentací z ní lze vyrábět i 1-butanol, aceton, glycerol nebo kyselinu citronovou. Glukosa je významným zdrojem energie organismu savců, proto se ve formě vodných roztoků užívá k infusím při léčbě různých pathologických stavů. Pro označení hodnoty koncentrace glukosy v krvi se používá termín glykemie. V moči zdravých jedinců glukosa přítomna není, neboť je v ledvinách plně resorbována z primární moči (viz glukosurie). Enzymem glukosaisomerasou{EC 5.3.1.5} může být glukosa přeměněna na mnohem sladší fruktosu; toho se využívá při výrobě tzv. fruktosového sirupu, který se používá v potravinářství.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. glukosa. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=glukosa>