kyseliny aldonové {1}

aldonic acids

méně často glykonové kyseliny, HOCH2(CHOH)nCOOH, produkty mírné oxidace aldos, při níž je oxidována aldehydová skupina na prvním uhlíku. Nejjednodušší aldonovou kyselinou je kyselina glycerová, jejíž fosforečný ester, 3-fosfoglycerát, je meziprodukt glykolysy i glukogenese. Kyselina glukonová (resp. její δ-lakton) vzniká oxidací glukosy molekulovým kyslíkem za katalysy enzymem glukosaoxidasou. Glukosa-6-fosfát přechází na příslušnou aldonovou kyselinu dehydrogenací enzymem glukosa-6-fosfátdehydrogenasou{EC 1.1.1.49} při vstupu do pentosového cyklu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. kyseliny aldonové. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kyseliny_aldonove>