glykoproteiny {1}

glycoproteins

bílkoviny obsahující kovalentně vázané mono- nebo oligosacharidy. Jsou zcela běžné u rostlin i živočichů. Mezi glykoproteiny patří mnohé enzymy, bílkovinné hormony, téměř všechny plasmové (krevní) bílkoviny a většina integrálních membránových bílkovin. Zatímco peptidová část molekuly je synthetisována na ribosomu, sacharidové složky jsou připojovány enzymovými kotranslačními nebo posttranslačními modifikacemi, u eukaryotendoplasmatickém retikulu a Golgiho komplexu. Sacharidová část může být vázána na O-glykosidovou vazbou postranní řetězec aminokyselin serinu a threoninu (tzv. O-glykoproteiny) nebo N-glykosidovou vazbou na postranní řetězec asparaginu (N-glykoproteiny). Sacharidová část slouží např. jako ochrana před proteolytickými enzymy, uplatňuje se v buněčném rozpoznávání, zvyšuje rozpustnost proteinů atd.; u mnoha glykoproteinů však není funkční význam glykosylace dosud zcela jasný.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. glykoproteiny. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=glykoproteiny>