kyselina askorbová {1}

ascorbic acid

vitamin C, γ-lakton kyseliny 2-oxo-L-gulonové, ve vodě rozpustný vitamin odvozený od sacharidů. Hydroxylové skupiny v enol-uspořádání jsou silně kyselé a molekula se chová jako jednosytná kyselina (pKa = 4,0). Vyskytuje se zejména v čerstvém ovoci a zelenině ale i v čerstvém mase. Savci kromě vyšších primátů a křečka ji synthetisují z D-glukuronové kyseliny; kyselina askorbová tedy pro ně není vitaminem. Pro potravinářské účely se vyrábí z glukosy několikastupňovou synthesou, která zahrnuje i transformaci pomocí mikroorganismů. Askorbát je silným redukčním činidlem, oxiduje se na dehydroaskorbovou kyselinu, resp. její lakton. Jako kofaktor se účastní několika důležitých reakcí, především hydroxylace prolinu (prokolagen-prolin-dioxygenasa{EC 1.14.11.2}) a lysinu (prokolagen-lysin-5-dioxygenasa{EC 1.14.11.4}) vázaného v kolagenu. Při nedostatku vitaminu C tato posttranslační modifikace neprobíhá; postupně je poškozována pojivová tkáň (výstelka cév, úpony zubů) a propuká onemocnění zvané kurděje (skorbut, odtud název vitaminu „působící proti kurdějím“). Jako vitamin je znám již od roku 1742, kdy byl použit při léčbě kurdějí. Působí také jako antioxidant. V lidském organismu pomáhá vstřebávání železa z potravy. Za výzkum vitaminu C získali roku 1937 W.N.Haworth a A.Szent-Györgyi von Nagyrapolt Nobelovu cenu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. kyselina askorbová. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kyselina_askorbova>