lysin {1}

lysine

Lys nebo K, esenciální proteinogenní ketogenní aminokyselina. Obsahuje v postranním řetězci primární aminoskupinu, která mu dodává basický charakter. V enzymech může být na tuto aminoskupinu vázána prosthetická skupina (kyselina lipoová, biotin, dočasně pyridoxalfosfát); relativně dlouhá spojka mezi prosthetickou skupinou a peptidovým řetězcem umožňuje výkyvný pohyb této skupiny, čehož enzymy využívají pro přenos reagujících skupin od jednoho reaktivního místa k druhému. Rostlinné bílkoviny obsahují poměrně málo lysinu, proto jsou z hlediska výživy lidí i hospodářských zvířat považovány za neplnohodnotné. Polypeptid poly-L-lysin se používá jako model při studiu prostorového uspořádání bílkovin, protože v závislosti na podmínkách (pH a teplota roztoku) může zaujímat různé definované konformace: α-helix, β-strukturu i neuspořádanou strukturu. Lysin se vyrábí biotechnologickými postupy pomocí mikroorganismů a používá se zejména jako přídavek do krmiv.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. lysin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=lysin>