Lys nebo K, esenciálníproteinogenníketogenní aminokyselina. Obsahuje v postranním řetězci primární aminoskupinu, která mu dodává basický charakter. V enzymech může být na tuto aminoskupinu vázána prosthetická skupina (kyselina lipoová, biotin, dočasně pyridoxalfosfát); relativně dlouhá spojka mezi prosthetickou skupinou a peptidovým řetězcem umožňuje výkyvný pohyb této skupiny, čehož enzymy využívají pro přenos reagujících skupin od jednoho reaktivního místa k druhému.
Rostlinné bílkoviny obsahují poměrně málo lysinu, proto jsou z hlediska výživy lidí i hospodářských zvířat považovány za neplnohodnotné.
Polypeptid poly-L-lysin se používá jako model při studiu prostorového uspořádání bílkovin, protože v závislosti na podmínkách (pH a teplota
roztoku) může zaujímat různé definované konformace: α-helix, β-strukturu i neuspořádanou strukturu. Lysin se vyrábí biotechnologickými postupy pomocí mikroorganismů a používá se zejména jako přídavek do krmiv.