amylasy {2}

amylases

široce rozšířená skupina hydrolas ze skupiny glykosidas štěpících škrob, glykogen a další polysacharidy, v nichž se vyskytují α(1→4)-glykosidové vazby. α-Amylasy{EC 3.2.1.1} štěpí vazby uvnitř polysacharidového řetězce za vzniku oligosacharidů (α-limitních dextrinů). Vyskytují se ve všech typech organismů; u savců jsou obsaženy se ve slinách, jsou též produkovány slinivkou břišní. Z technologického hlediska jsou významné amylasy obilných zrn (slad z ječmene); termostabilní bakteriální α-amylasy, které vydrží krátkodobý záhřev na teploty vyšší než 100 ºC, se využívají jako složka pracích prostředků a spolu s ostatními typy amylas pro enzymovou hydrolysu škrobu. β-Amylasy{EC 3.2.1.2} odštěpují maltosové jednotky z neredukujícího konce polysacharidového řetězce; protože stejně jako α-amylasy neštěpí vazby β(1→6), zbývající β-limitní dextriny mají vyšší molekulovou hmotnost než α-limitní dextriny. Glukoamylasy{EC 3.2.1.3} (též γ-amylasy) odštěpují glukosové jednotky z neredukujícího konce polysacharidového řetězce.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. amylasy. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=amylasy>