kyselina citronová {1}

citric acid

poprvé byla isolována roku 1784 ze šťávy citronu. Je jedním z klíčových buněčných metabolitů. Vystupuje v citrátovém cyklu. Je allosterickým regulátorem některých důležitých enzymů. S kationty některých kovů (Fe3+, Ca2+) tvoří komplexy; u živočichů usnadňuje využití vápníku z potravy. Protože váže Ca2+, může zabránit srážení krve; toho se využívá k přípravě roztoků, do nichž se odebírá nesrážlivá krev pro transfuse. Kyselina citronová se vyrábí ve velkých množstvích nepravou fermentací sacharidů, nejčastěji pomocí plísně Aspergillus niger; používá se zejména v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. kyselina citronová. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kyselina_citronova>