lipasy{EC 3.1.1.3, EC 3.1.1.23} {2}

lipases

enzymy štěpící triacylglyceroly, karboxylesterasy přednostně hydrolysující emulgované neutrální tuky na mastné kyseliny a diacylglycerol, monoacylglycerol a posléze glycerol. Pankreatické a střevní lipasy se za spoluúčasti emulgátorů ze žluče (viz žlučové kyseliny) rozhodujícím způsobem podílejí na trávení tuků. Jsou součástí pracích prostředků. Pro svoji regio- a stereospecifitu jsou nejčastěji používanými enzymy při laboratorních a průmyslových biotransformacích.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. lipasy. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=lipasy>