triacylglyceroly {1}

triacylglycerols

zkr. TAG, estery glycerolu a vyšších mastných kyselin (mono- a di-acylglyceroly se vyskytují pouze jako meziprodukty metabolismu triacylglycerolů). Až na výjimky jsou v nich obsaženy nevětvené mastné kyseliny se sudým počtem atomů uhlíku. Směsi triacylglycerolů se nazývají tuky (někdy též neutrální tuky, též lipidy v užším slova smyslu). TAG patří k základním živinám. V tenkém střevu jsou částečně hydrolysovány, především na monoacylglyceroly, které jsou pak v buňkách střevního epithelu reesterifikovány a po vytvoření komplexů se specifickými proteiny, cholesterolem a fosfolipidy vylučovány do krevního řečiště v podobě lipoproteinových částic. TAG obsažené v buňkách tukové tkáně (adipocytech) jsou u živočichů významnou zásobárnou energie, jejich synthesa (viz lipogenese) a odbourávání jsou řízeny hormonálně. Mnoho rostlin (řepka, slunečnice, len, olivy aj.) vytváří zásoby TAG ve formě tzv. rostlinných olejů v semenech.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. triacylglyceroly. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=triacylglyceroly>