maltosa {2}

maltose

cukr sladový, redukující disacharid tvořený dvěma zbytky glukosy v pyranosové formě, spojenými α(1 → 4)-glykosidovou vazbou. Je základní stavební jednotkou škrobu a glykogenu. Vyrábí se enzymovou hydrolysou škrobu (β-amylasa{EC 3.2.1.2}); při výrobě piva tvoří podstatnou složku mladiny. Maltosa se používá jako výživný přídavek v potravinářském a farmaceutickém průmyslu (je mnohem méně sladká než glukosa při stejné výživové hodnotě). Bývá také složkou mikrobiologických živných medií.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. maltosa. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=maltosa>