biotin {2}

biotin

vitamin H, prosthetická skupina zajišťující enzymovou karboxylaci různých substrátů (např. acetyl-CoAmalonyl-CoA, pyruvátoxalacetát). Biotin je v karboxylasách kovalentně vázán na ε-aminoskupinu lysinu, v některých enzymech je podjednotka, vážící biotin, nazývána BCCP (angl. biotin carboxyl carrier protein). Karboxylace substrátů probíhá tak, že se nejdříve ligasovou reakcí (za štěpení ATP na ADP a Pi) karboxyluje navázaný biotin, z něhož se pak karboxylová skupina přenese na substrát. Nedostatek biotinu způsobuje padání vlasů a různé kožní poruchy. Jeho hojným zdrojem jsou zejména játra a vejce. Syrový vaječný bílek však obsahuje bílkovinu avidin, která biotin silně váže.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. biotin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=biotin>