laktosa {2}

lactose

mléčný cukr, redukující sacharid tvořený monosacharidy galaktosou a glukosou, nejvýznamnější sacharid mléka savců. V trávicím traktu je rozkládána hydrolasou β-galaktosidasou (laktasou{EC 3.2.1.23}); pokud je tento enzym nefunkční, dostavují se při příjmu laktosy břišní křeče a průjmy (tzv. laktosová intolerance) a laktosa musí být z potravy vyloučena. Laktosa je zpracovávána pouze některými mikroorganismy: bakteriemi mléčného kvašení na kyselinu mléčnou (podstata kysání mléka), působením některých kvasinek vzniká kefír. Laktosa se užívá ve farmaceutickém průmyslu a jako součást některých živných médií pro mikroorganismy.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. laktosa. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=laktosa>