karotenoidy {2}

carotenoids

skupina žlutých a červených vysoce nenasycených alifatických a alicyklických uhlovodíků a jejich oxidačních produktů; patří většinou mezi tetraterpeny se 40 uhlíkovou kostrou (viz isoprenoidy). Karotenoidy se podílejí na přenosech energie při fotosynthese; mají též ochranný účinek proti působení UV záření. Živočichové je neumějí synthetisovat a musejí je přijímat z rostlinné říše, některé z nich (zejména β-karoteny) působí jako provitaminy (prekursory vitaminu A). Rozdělují se na karoteny (uhlovodíky) a kyslík obsahující žluté xanthofyly. Karoteny α, β a γ se liší strukturním uspořádáním konců polyenového řetězce. Nejhojněji je zastoupen β-karoten, který se dnes vyrábí ve velkém měřítku syntheticky; užívá se jako barvivo, potravinářské aditivum a součást farmaceutických a kosmetických přípravků. Za výzkum karotenoidů a vitaminů A získali P.Karrer (roku 1937) a R.Kuhn (roku 1938) Nobelovu cenu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. karotenoidy. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=karotenoidy>