<
glycidy
obsah
glykace
>
glycin
{1}
glycine
Gly
nebo
G
, kyselina aminooctová, nejjednodušší
aminokyselina
, jediná
proteinogenní aminokyselina
bez asymetrického uhlíku,
neesenciální
(synthetisována ze
serinu
nebo glyoxylátu). Je obsažena ve větším množství hlavně v
kolagenu
a
elastinu
; je výchozím metabolitem pro
biosynthesu purinových basí
a
hemu
. V mozku se podílí na excitačních (budivých) účincích
kyseliny glutamové
; je významný zejména pro ukládání informací. V mozkovém kmeni, hřbetní míše a v sítnici oka obratlovců má důležitou funkci jako inhibiční (tlumivý)
neurotransmiter
.
Grafy souvislostí do úrovně:
I
II
Citujte jako:
KODÍČEK, M.
glycin
. From
Biochemické pojmy : výkladový slovník
[online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007
. Available from www: <
http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=glycin
>