glycin {1}

glycine

Gly nebo G, kyselina aminooctová, nejjednodušší aminokyselina, jediná proteinogenní aminokyselina bez asymetrického uhlíku, neesenciální (synthetisována ze serinu nebo glyoxylátu). Je obsažena ve větším množství hlavně v kolagenu a elastinu; je výchozím metabolitem pro biosynthesu purinových basí a hemu. V mozku se podílí na excitačních (budivých) účincích kyseliny glutamové; je významný zejména pro ukládání informací. V mozkovém kmeni, hřbetní míše a v sítnici oka obratlovců má důležitou funkci jako inhibiční (tlumivý) neurotransmiter.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. glycin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=glycin>