| < kyselina fytová | obsah | kyselina hyaluronová > |
Glu nebo E, proteinogenní glukogenní neesenciální aminokyselina kyselé povahy. Volná se uplatňuje v mnohých reakcích, zejména při přenosu dusíkového atomu (viz transaminace); velmi důležitá je dehydrogenace glutamátu doprovázená odštěpením amoniaku (viz glutamátdehydrogenasa); je prekursorem biosynthesy neesenciálních aminokyselin glutaminu a prolinu. Vyrábí se průmyslově ve velkém množství, její monosodná sůl (glutamát sodný) se přidává do potravin. Glutamová kyselina
je nejdůležitějším excitačním (budivým) neurotransmiterem v centrální nervové soustavě (až 75 % excitace) a v sítnici; její dekarboxylací vzniká tlumivý neurotransmiter GABA (viz kyselina γ-aminomáselná).

| Citujte jako: | KODÍČEK, M. kyselina glutamová. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kyselina_glutamova> |