bílkoviny mléčné {2}

milk proteins

bílkoviny přítomné v mléce. Dělí se na kaseiny a tzv. syrovátkové bílkoviny, z nichž nejdůležitější jsou β-laktoglobulin (tvořící asi 50 % bílkovin syrovátky), α-laktalbumin a laktoferrin. Mléko navíc obsahuje některé enzymy (laktoperoxidasa{EC 1.11.1.7}, xantinoxidasa{EC 1.17.3.2} atd.) a protilátky (imunoglobuliny typu IgG, IgA a IgM). Tyto imunoglobuliny jsou přímo (bez štěpení) absorbovány v tenkém střevu sajícího mláděte a poskytují mu pasivní ochranu proti těm pathogenům, proti nimž je imunní matka.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. bílkoviny mléčné. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=bilkoviny_mlecne>