tyrosin {1}

tyrosine

Tyr nebo Y, aromatická proteinogenní ketogenní aminokyselina, lze ji považovat za podmíněně esenciální, neboť vzniká modifikací (hydroxylací) esenciální aminokyseliny fenylalaninu. Je prekursorem řady významných látek především hormonální povahy: katecholaminů (dopamin, noradrenalin a adrenalin) a hormonů štítné žlázy (trijodtyronin a thyroxin); jeho dekarboxylačním produktem je biogenní amin tyramin. Jeho fenolová OH-skupina může být fosforylována působením enzymů protein-tyrosinkinas{EC 2.7.10.-}. Tato modifikace je významným prostředkem regulace aktivity řady enzymů; ukazuje se, že mnoho onkogenů kóduje právě tento typ kinas. Fenolová OH-skupina má vlastnosti slabé kyseliny; při pH vyšším než přibližně 10 disociuje za vzniku fenolátového iontu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. tyrosin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=tyrosin>