thiamin {2}

thiamine

vitamin B1, aneurin, ve vodě rozpustný vitamin vyskytující se zejména v droždí a neloupaných obilkách. Jeho aktivní formou je thiamindifosfát, který působí jako prosthetická skupina zejména při dekarboxylaci 2-oxokyselin (např. pyruvátdekarboxylasa{EC 4.1.1.1} ze třídy lyas či multienzymové komplexy ze třídy oxidoreduktas); při těchto procesech se na uhlík C2 thiazolového kruhu (na obr. vyznačeno) váže uhlíkový řetězec. Při běžné smíšené stravě je v potravě tohoto vitaminu dostatek; problémy s nedostatečnou schopností vstřebávat thiamin mají alkoholici. Typickým projevem avitaminosy je nemoc beri-beri, charakteristická poruchami funkce srdce a centrálního i periferního nervstva; vyskytuje se v oblastech, kde základem stravy je loupaná rýže. Za objev thiaminu získal roku 1929 C.Eijkman Nobelovu cenu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. thiamin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=thiamin>