| < tetrahydrofolát | obsah | threonin > |
vitamin B1, aneurin, ve vodě rozpustný vitamin vyskytující se zejména v droždí a neloupaných obilkách. Jeho aktivní formou je thiamindifosfát,
který působí jako prosthetická skupina zejména při dekarboxylaci 2-oxokyselin (např. pyruvátdekarboxylasa{EC 4.1.1.1} ze třídy lyas či multienzymové komplexy ze třídy oxidoreduktas); při těchto procesech se na uhlík C2 thiazolového kruhu (na obr. vyznačeno) váže uhlíkový řetězec. Při běžné smíšené stravě
je v potravě tohoto vitaminu dostatek; problémy s nedostatečnou schopností vstřebávat thiamin mají alkoholici. Typickým projevem
avitaminosy je nemoc beri-beri, charakteristická poruchami funkce srdce a centrálního i periferního nervstva; vyskytuje se
v oblastech, kde základem stravy je loupaná rýže.
Za objev thiaminu získal roku 1929 C.Eijkman Nobelovu cenu.
| Citujte jako: | KODÍČEK, M. thiamin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=thiamin> |