retinol {4}

retinol

vitamin A, isoprenoidní vitamin rozpustný v tucích, jeho provitaminem jsou některé karotenoidy. Jeho dehydrogenační produkt 11-cis-retinal má zásadní význam v biochemii vidění, podílí se také na regulaci růstu a dalších buněčných procesů. Retinol se vyskytuje především v živočišných produktech (mléko, máslo, rybí olej). Nejdůležitějším příznakem jeho nedostatku je šeroslepost a vysychání očních tkání (xeroftalmie, odtud starší název axeroftol). Pomáhá udržovat strukturu sliznic a kůže, napomáhá hojení ran, vředů a popálenin, zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním onemocněním, podílí se na tvorbě zubní a kostní tkáně.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. retinol. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=retinol>