pepsin{EC 3.4.23.1, EC 3.4.23.2, EC 3.4.23.3} {2}

pepsin

proteolytický enzym obsažený v žaludku všech obratlovců (kromě některých ryb, např. kapr). Má nejvyšší aktivitu při nízkém pH, odpovídajícím podmínkám v žaludku (1,5 - 3,5); nad pH 6 je inaktivován denaturací. Nemá velkou specifitu, nejlépe štěpí peptidové vazby na karboxylové straně aromatických aminokyselin (Tyr, Phe). Produktem působení pepsinu na bílkoviny je tzv. pepton, směs peptidů obsahujících obvykle 3 - 30 aminokyselinových zbytků. Pepsin je synthetisován buňkami žaludeční sliznice ve formě proenzymu pepsinogenu, který je v kyselém prostředí aktivován působením pepsinu (viz autokatalysa).
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. pepsin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=pepsin>