Logo OPVVV

  1. Nakreslete množinu bodů splňující rovnici  @i 4x^2+y^2-2y=3 @i. Jelikož se jedná o křivku, najděte nějakou její parametrizaci. Do obrázku pak nakreslete tečný vektor ke křivce v průsečíku křivky s osou @i y @i.
  2. Mějme křivku danou parametrizací @i \varphi_2(t)=\left(\dfrac{1}{t}+1,-t-1\right),\ t\in (-\infty,0) @i. Najděte parametrické rovnice tečny ke křivce v počátku soustavy souřadnic. Tuto tečnu spolu s křivkou zakreslete do jednoho obrázku.
  3. Nakreslete křivku zadanou parametrizací @i \varphi_3(t)=(4+3\cos t,\sin t),\ t\in\left[\frac{\pi}{2},\frac{3\pi}{2}\right] @i. Dále spočtěte tečný vektor ke křivce v průsečíku křivky s osou @i x @i a zakreslete ho do stejného obrázku jako křivku.
  4. Nakreslete křivku danou parametrizací @i \varphi_4(t)=(t^3+1,t+2),\ t\in (-\infty,1] @i. Nalezněte předpis funkce proměnné @i x@i, jejímž grafem je daná křivka. Dále spočtěte tečný vektor ke křivce
    • v průsečíku křivky s osou @i y @i,
    • odpovídající hodnotě parametru @i t=-2 @i.
    Oba vektory zakreslete do stejného obrázku jako křivku.
  5. Najděte parametrické rovnice tečny v bodě @i (1,0) @i ke křivce zadané parametrizací @i \varphi_5(t)=(\sqrt t,1-t),\ t\in [0,+\infty) @i. Tečnu i křivku nakreslete do jednoho obrázku.


Licence CC BY SA

Naposledy změněno: úterý, 14. června 2022, 21.38