methionin {1}

methionine

Met nebo M, proteinogenní esenciální glukogenní aminokyselina, v bílkovinách vedle tryptofanu nejméně zastoupená aminokyselina. Nutriční hodnota mnoha rostlinných bílkovin je snižována jeho nízkým zastoupením. Methionin (u prokaryot N-formylmethionin) je aminokyselinou, která zahajuje biosynthesu bílkovin (viz translace); v rámci posttranslačních modifikací bývá následně z N-konce peptidového řetězce odštěpen. Jeho derivát, S-adenosylmethionin, vznikající enzymovou reakcí methioninu s ATP, je důležitým metabolickým methylačním činidlem. Je prekursorem aminokyseliny cysteinu. Racemická směs D,L-methionin se velkotonážně průmyslově vyrábí cestou organické synthesy a používá se jako přídavek do krmiv pro drůbež a jako léčivo při onemocněních jater; je zajímavé, že oba enantiomery jsou metabolicky využívány.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. methionin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=methionin>