lysin

Lys nebo K, angl. lysine, esenciální proteinogenní ketogenní aminokyselina. Obsahuje v postranním řetězci primární aminoskupinu, která mu dodává bazický charakter. V enzymech může být na tuto aminoskupinu vázána prostetická skupina (lipoová kyselina, biotin, dočasně pyridoxalfosfát); relativně dlouhá spojka mezi prostetickou skupinou a peptidovým řetězcem umožňuje její výkyvný pohyb, čehož enzymy využívají pro přenos reagujících skupin od jednoho reaktivního místa k druhému. Rostlinné bílkoviny obsahují poměrně málo lysinu, proto jsou z hlediska výživy lidí i hospodářských zvířat považovány za neplnohodnotné. Polypeptid poly-L-lysin se využívá jako model při studiu prostorového uspořádání bílkovin, protože v závislosti na podmínkách (pH a teplotě roztoku) může zaujímat různé definované konformace: α-helix, β-strukturu i neuspořádanou strukturu. Lysin se vyrábí biotechnologickými postupy pomocí mikroorganismů a používá se zejména jako přídavek do krmiv.

» Biochemický slovník