sféroproteiny

též globulární bílkoviny, angl. spheroproteins nebo globular proteins, z řeckého sfaíra = koule, proteiny nepravidelně kulovitého či protáhle elipsovitého tvaru, rozpustné ve vodě nebo ve zředěných roztocích neutrálních solí. Hydrofilní skupiny jsou převážně lokalizovány na povrchu molekul, kde mohou dobře interagovat s vodou a zvyšovat tak rozpustnost proteinu, zatímco objemné hydrofobní skupiny bývají z velké části ukryty uvnitř bílkovinné globule; vznikají tak micely, jejichž hydrofobní jádro (core) je pro vodu nepřístupné. Mezi globulární bílkoviny patří většina intracelulárních (cytosolových) bílkovin (hemoglobin, myoglobin, rozpustné cytochromy, enzymy atd.), jakož i rozpustné extracelulární bílkoviny (plasmové bílkoviny, trávicí enzymy, bílkovinné hormony apod.). Za studie struktur globulárních proteinů získali J. C. Kendrew a M. F. Perutz roku 1962 Nobelovu cenu.

» Biochemický slovník