vitamin A

též retinol, angl. retinol, isoprenoidní vitamin rozpustný v tucích, jeho provitaminy jsou některé karotenoidy. Retinol se vyskytuje především v živočišných produktech (v mléce, másle, rybím oleji). Jeho dehydrogenační produkt 11-cis-retinal se v buňkách sítnice (retina) váže na bílkovinu opsin, čímž vzniká složená bílkovina rhodopsin, který má zásadní význam v biochemii vidění: absorpce světla retinalem je spojena s konformační změnou opsinu a následnou sérií molekulových událostí, které vedou ke změně membránového potenciálu světločivné buňky a vzniku nervového vzruchu vnímaného mozkem jako optický vjem. cis-Retinal po absorpci světla isomeruje na formu trans, která je řadou následných enzymových reakcí zpětně převedena na aktivní cis-retinal. Nejdůležitějším příznakem nedostatku vitaminu A je proto šeroslepost a vysychání očních tkání (xeroftalmie, odtud starší název axeroftol). Pomáhá také udržovat strukturu sliznic a kůže, napomáhá hojení ran, vředů a popálenin, zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním onemocněním, podílí se na
tvorbě zubní a kostní tkáně.
 
  
 
  

» Biochemický slovník