methionin

Met nebo M, angl. methionine, proteinogenní esenciální glukogenní aminokyselina, v bílkovinách vedle tryptofanu nejméně zastoupená aminokyselina. Nutriční hodnota mnoha rostlinných bílkovin je snižována jeho nízkým zastoupením. Methionin (u prokaryot N-formylmethionin) je aminokyselinou, která zahajuje biosyntézu bílkovin (viz translace); v rámci posttranslačních modifikací bývá následně z N-konce peptidového řetězce odštěpen. Jeho derivát, S-adenosylmethionin, vznikající enzymovou reakcí methioninu s ATP, je důležitým metabolickým methylačním činidlem. Methionin je prekursorem aminokyseliny cysteinu. Racemická směs D,L-methionin se velkotonážně průmyslově vyrábí cestou organické syntézy a používá se jako přídavek do krmiv pro drůbež a jako léčivo při onemocněních jater; je zajímavé, že oba enantiomery jsou metabolicky využívány.

» Biochemický slovník