karotenoidy

angl. carotenoids, skupina žlutých a červených vysoce nenasycených alifatických a alicyklických uhlovodíků a jejich oxidačních produktů; patří většinou mezi tetraterpeny (obsahují 40 uhlíkových atomů, viz isoprenoidy). Karotenoidy se podílejí na přenosech energie při fotosyntéze; mají též ochranný účinek proti UV záření a působí jako antioxidanty. Živočichové je neumějí syntetizovat a musejí je přijímat z rostlin; některé z nich (zejména β-karoteny) působí jako provitaminy (prekursory vitaminu A). Rozdělují se na karoteny (uhlovodíky) a kyslík obsahující žluté xanthofyly. Karoteny α, β a γ se liší strukturním uspořádáním konců polyenového řetězce. Nejhojněji je zastoupen β-karoten, který se dnes vyrábí ve velkém měřítku synteticky; užívá se jako barvivo, potravinářské aditivum a součást farmaceutických a kosmetických přípravků. Za výzkum karotenoidů a vitaminu A získali P. Karrer (roku 1937) a R. Kuhn (roku 1938) Nobelovu cenu.



» Biochemický slovník