Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
efekt Pasteurův
angl.
Pasteur effect
, skutečnost, že spotřeba
glukosy
u
fakultativně anaerobních
buněk je podstatně vyšší za
anaerobních
podmínek než za podmínek
aerobních
. Tento jev lze snadno pochopit, uvážíme-li, že při
fermentačním
typu metabolismu (
anaerobní
podmínky) se
glykolysou
na úkor odbourání jedné molekuly
glukosy
získají obvykle dvě molekuly
ATP
, zatímco za
aerobních
podmínek (s využitím
citrátového cyklu
a
dýchacího řetězce
) lze získat až 38 molekul
ATP
.
»
Biochemický slovník