myosin

angl. myosin, bílkovina, která spolu s  aktinem a dalšími bílkovinami vytváří hlavní kontraktilní strukturu svalu, myofibrilu. Myosin je tvořen malou globulární hlavicí (průměr asi 10 nm) a dlouhou stopkou (délka asi 135 nm, průměr 2 nm). Prostřednictvím globulární hlavice interaguje s fibrilárním aktinem. Je v ní také umístěno aktivní místo, umožňující štěpit ATP. Myosin se v současné době řadí mezi isomerasy (EC 5.6.1.8). Při kontrakci svalu se energie hydrolýzy ATP využije k přerušení interakce hlavice myosinu s určitou podjednotkou aktinového vlákna, hlavice myosinu se posune k sousední aktinové podjednotce a naváže se na ní. Tím dojde k vzájemnému posunutí myosinového filamenta proti aktinovému (isomeraci) a celkově ke zkrácení svalového vlákna. Popsaný proces je aktivován hořečnatými a zejména vápenatými ionty.

» Biochemický slovník