Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
sacharidy
angl.
saccharides
,
monosacharidy
a jejich kondenzační produkty –
oligosacharidy
a
polysacharidy
. Jsou přítomny ve všech organismech, kde plní několik významných funkcí:
Tvoří některé strukturní molekuly (
celulosa
,
chitin
,
pektiny
,
hemicelulosy
, hyaluronová kyselina atd.) nebo jsou jejich součástí (stavební
glykoproteiny
,
proteoglykany
pojivové
tkáně
,
glykolipidy
biologických membrán
).
Jakožto součásti (deoxy)ribonukleosidů se podílejí na struktuře informačních molekul (
DNA
,
RNA
) a dalších látek (
ATP
, některé
kofaktory enzymů
).
Tvoří pohotovou (ve srovnání s
lipidy
) energetickou zásobu organismů (
škroby
,
glykogen
,
sacharosa
,
glukosa
).
Jsou jednou ze základních živin
heterotrofních
organismů.
Za syntézy sacharidů obdržel roku 1902
H. E. Fischer
Nobelovu cenu.
»
Biochemický slovník