Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
polysacharidy
též
glykany
, angl.
polysaccharides
,
sacharidy
tvořené více než 10 (obvykle však stovkami až tisíci) monosacharidových jednotek, které jsou spojeny
glykosidovými vazbami
. Řetězce mohou být větvené nebo nevětvené (lineární).
Prostorové uspořádání
polysacharidových řetězců může být lineární, helikální nebo
globulární
. Homoglykany jsou tvořeny jediným druhem
monosacharidu
, heteroglykany jich obsahují více typů. Polyuronidy obsahují zbytky alduronových kyselin. Nejběžnějšími složkami polysacharidů jsou
hexosy
D
-
glukosa
(homoglykany
celulosa
,
škroby
,
glykogen
),
D
-
fruktosa
(
inulin
),
D
-
galaktosa
(agar-agar),
D
-
mannosa
(mannany),
D
-glukuronová kyselina (
hyaluronová kyselina
),
D
-galakturonová kyselina a
D
-rhamnosa (
pektiny
), a
aminocukr
D
-glukosamin (
chitin
,
hyaluronová kyselina
). Polysacharidy mají především funkci zásobní (
škroby
,
glykogen
) a strukturní (např.
celulosa
,
hemicelulosy
,
chitin
,
hyaluronová kyselina
).
»
Biochemický slovník