Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
oligosacharidy
angl.
oligosaccharides
, oligomery tvořené dvěma až deseti monosacharidovými jednotkami spojenými
α-
O
-glykosidovými
nebo β-
O
-
glykosidovými vazbami
. V organismech se vyskytují volné i vázané. Nejdůležitější volné oligosacharidy jsou
disacharidy
sacharosa
,
laktosa
a
maltosa
; další volné oligosacharidy vznikají hydrolytickým štěpením
polysacharidů
a
sacharidových složek
vázaných v
glykoproteinech
a
glykolipidech
.
»
Biochemický slovník