Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
lipidy
angl.
lipids
, velmi heterogenní skupina bioorganických látek, omezeně rozpustných ve vodě a naopak dobře rozpustných v organických rozpouštědlech (definice podle vlastností). Mezi
jednoduché lipidy
se řadí
tuky
(
triacylglyceroly
),
vosky
(estery
mastných kyselin
s jednosytnými vyššími alkoholy) a
isoprenoidy
(
terpeny
,
karotenoidy
,
steroidy
aj.). Někdy též dělíme lipidy na
zmýdelnitelné
a
nezmýdelnitelné
(viz
isoprenoidy
).
Složené lipidy
, např.
fosfolipidy
,
glykolipidy
a
lipoproteiny
, se někdy nazývají lipoidy. Lipidy mají v organismech funkci strukturní (jsou součástí
biologických membrán
), ochrannou (tepelně a mechanicky izolující
tuková tkáň
,
vosky
na povrchu listů rostlin bránící nežádoucímu odparu vody a částečně též vniknutí patogenů) a regulační (
steroidní hormony
,
eikosanoidy
,
vitamin A
,
vitamin D
,
vitamin E
a
vitamin K
aj.). Jsou jednou z hlavních zásobáren chemické energie živočišných organismů (podkožní
tuk
) a mnohých rostlinných semen (rostlinné
oleje
). Tvoří významnou složku potravy
heterotrofních
organismů, především živočichů.
»
Biochemický slovník