Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
lipasy
angl.
lipases
, esterasy (
EC 3.1.1.3
,
EC 3.1.1.23
) postupně hydrolyzující emulgované neutrální
triacylglyceroly
na
mastné kyseliny
a
diacylglycerol
, monoacylglycerol a posléze
glycerol
. Pankreatické a střevní lipasy se za spoluúčasti emulgátorů ze žluče (
žlučových kyselin
, ale také protein kolipasy) rozhodujícím způsobem podílejí na
trávení
tuků
. Pro svoji regiospecifitu a
stereospecifitu
jsou nejčastěji používanými enzymy při laboratorních a
průmyslových biotransformacích
. Bývají též součástí pracích prostředků.
»
Biochemický slovník