Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
2-oxo
též glutamát,
Glu
nebo
E
, angl.
glutamic acid
nebo
glutamate
,
proteinogenní
glukogenní
neesenciální aminokyselina
kyselé povahy.
Volná se uplatňuje v mnohých reakcích, zejména při přenosu dusíkového atomu (
transaminace
). Velmi důležitá je
dehydrogenace
glutamátu doprovázená odštěpením
amoniaku
(viz
glutamátdehydrogenasa
). Je
prekursorem
biosyntézy
neesenciálních aminokyselin
glutaminu
a
prolinu
. Vyrábí se průmyslově ve velkém množství, její monosodná sůl (glutamát sodný) se přidává do potravin. Glutamová kyselina je nejdůležitějším excitačním (budivým)
neurotransmiterem
v centrální nervové soustavě (až
75 %
excitace) a v sítnici. Její
dekarboxylací
vzniká tlumivý
neurotransmiter
GABA
(viz
kyselina γ-aminomáselná
).
»
Biochemický slovník