Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
koenzym A
angl.
coenzyme A
, zkr. HSCoA nebo CoA,
koenzym
, na jehož skupinu SH se mohou
thioesterovou vazbou
vázat zbytky organických
kyselin (acyly),
čímž jsou aktivovány pro transacylační reakce (např.
glycerol
-3-fosfát +
acyl-CoA
→ 1-acylglycerol-3-fosfát + CoA
,
glycerol
-3-fosfát-
O
-
acyltransferasa
,
EC 2.3.1.15
). Významným rysem
acyl-CoA
je to, že vodíkové atomy na uhlíku C2 acylu (v β-poloze) jsou aktivovány; může zde probíhat řada reakcí jako
dehydrogenace
při
β-oxidaci mastných kyselin
(
acyl-CoA
-
dehydrogenasa
,
EC 1.3.8.1
,
1.3.8.7
,
1.3.8.8
) či kondenzace připojením acetylu z
acetyl-CoA
k
oxalacetátu
(vznik
citrátu
v
citrátovém cyklu
, citrátsynthasa,
EC 2.3.3.1
).
Vitaminovým
prekursorem
CoA je
pantothenová kyselina
; cysteamin a
β-alanin
jsou
biogenní aminy
. Za objev
koenzymu
A a jeho úlohy v intermediárním metabolismu získal roku 1953 F.
Lipmann
Nobelovu cenu.
»
Biochemický slovník