Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
glykoproteiny
angl.
glycoproteins
,
bílkoviny, které mají na
peptidový řetězec
kovalentně
vázané
monosacharidy
nebo
oligosacharidy
. Jsou zcela běžné u rostlin i živočichů. Mezi glykoproteiny patří mnohé enzymy, bílkovinné
hormony
, téměř všechny
plasmové (krevní) bílkoviny
a většina integrálních
membránových bílkovin
. Zatímco
peptidová
část molekuly je syntetizována na
ribosomu
, sacharidové složky jsou připojovány enzymovými
kotranslačními
nebo
posttranslačními modifikacemi
, u
eukaryot
v
endoplasmatickém retikulu
a v
Golgiho komplexu
.
Sacharidová
část může být vázána
O
-
glykosidovou vazbou
na postranní řetězec aminokyselin
serinu
a
threoninu
(
O
-glykoproteiny) nebo
N
-
glykosidovou vazbou
na postranní řetězec
asparaginu
(
N
-glykoproteiny).
Sacharidová
část slouží např. jako ochrana před
proteolytickými
enzymy, uplatňuje se v buněčném rozpoznávání, zvyšuje rozpustnost proteinů atd.; u mnoha glykoproteinů však není funkční význam
glykosylace
dosud zcela jasný.
»
Biochemický slovník