Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
globuliny
angl.
globulins
,
globulární bílkoviny
nerozpustné v destilované vodě, rozpustné však v zředěných roztocích neutrálních solí (viz
vsolování
). Mohou být naopak vysráženy velkým přídavkem solí, např. síranu amonného (viz
vysolování
). Mezi globuliny patří mnoho enzymů a krevních
glykoproteinů
. Nejznámější jsou globuliny
krevního séra
, které rozdělujme podle pohyblivosti při
elektroforéze
na frakce
α
1
,
α
2
,
β
1
,
β
2
a γ; patří mezi ně např.
imunoglobuliny
,
fibrinogen
,
haptoglobin
,
hemopexin
a
orosomukoid
.
»
Biochemický slovník