Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
antioxidanty
angl.
antioxidants
, látky, které chrání buňky před účinkem
volných radikálů
a dalších
reaktivních kyslíkových částic
(viz
oxidační stres
). Dělí se na antioxidační enzymy (
superoxiddismutasa
,
katalasa
,
peroxidasa
) a antioxidační (nízkomolekulární) substráty, které jsou buď
lipofilní
(rozpustné v
tucích
, např.
vitamin E
), nebo
hydrofilní
(rozpustné ve vodě, např.
vitamin C
,
glutathion
, thioly, flavonoidy,
močová kyselina
).
»
Biochemický slovník