Přejít k hlavnímu obsahu
Boční panel
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Další
Čeština (cs)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Momentálně na stránky přistupujete s právy hosta.
Přihlášení
E-learning VŠCHT
Titulní stránka
Biochemický slovník
Zpět
aminocukry
angl.
amino
sugars
,
monosacharidy
, jejichž jedna hydroxylová skupina je nahrazena skupinou aminovou. Významné jsou zejména 2-deoxy-2-aminoaldosy a jejich
N
-acetylované
deriváty (
N
-acetylglukosamin
,
N
-acetylgalaktosamin
,
neuraminová kyselina
atd.), které tvoří běžné složky
glykoproteinů
, extracelulárních
polysacharidů
(hmyzí
chitin
,
hyaluronová kyselina
v chrupavkách,
polysacharidy
bakteriálních
buněčných stěn
) i
oligosacharidů
vyskytujících se v mléce. Systémově vzato, jedná se o deriváty
deoxycukrů
(vzorce viz tamtéž).
»
Biochemický slovník