Zum Hauptinhalt
Website-Übersicht
E-learning VŠCHT
Startseite
Mehr
Deutsch (de)
Čeština (cs)
Deutsch (de)
English (en)
Sie sind als Gast angemeldet
Login
E-learning VŠCHT
Startseite
Biochemický slovník
Zurück
papain
angl.
papain
,
proteolytický
enzym obsažený v nezralých plodech a latexu papajovníku (
Carica papaya
),
EC 3.4.22.2
. Katalytickou skupinou v
aktivním centru
je skupina SH v
cysteinu
. Jeho
prostorová struktura
je mimořádně stabilní,
denaturuje
při vyšší
teplotě
než živočišné enzymy, odolává
denaturaci
osmimolární
močovinou
a 70% ethanolem. Hydrolyticky štěpí
peptidy
, amidy i estery; v
peptidovém řetězci
nejlépe štěpí druhou
peptidovou vazbu
následující směrem k
C
-konci
za zbytkem
fenylalaninu
. Používá se k tenderizování masa, jako součást tablet napomáhajících
trávení
a v kožním lékařství při léčení ekzémů a nekróz.
»
Biochemický slovník