Metoda 1: Horký peroxid vodíku

Method 1: Hot hydrogen peroxide

Vzorek se protřepáním zhomogenizuje a 5 ml až 10 ml suspenze se přenese do kádinky nebo varné zkumavky. Přidá se přibližně 20 ml peroxidu vodíku (koncentrovaný, 30%) a zahřívá se na varné plotýnce, pískové nebo vodní lázni při teplotě (90 ± 5) °C, dokud veškerý organický materiál nezoxiduje (obvykle 1 h až 3 h). Zbytky rostlinného materiálu makrofyt ve vzorku mohou být odstraněny po 30 min. Při přilévání chladného koncentrovaného roztoku peroxidu vodíku k organickému materiálu a vodním rostlinám a během zahřívání je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Kádinka nebo varná zkumavka se stáhne z horka. Přidá se několik kapek kyseliny chlorovodíkové (např. 1 mol·l-1), aby se odstranil zbývající peroxid vodíku a uhličitany. Pak se stěny kádinky opláchnou destilovanou nebo demineralizovanou vodou a kádinka se nechá vychladnout v digestoři. (V případě vzorku, u kterého je přítomnost uhličitanů nepravděpodobná, lze přidávání kyseliny chlorovodíkové vynechat.) Obsah kádinky nebo varné zkumavky se přenese do centrifugační zkumavky, doplní se destilovanou nebo demineralizovanou vodou a odstředí se (nebo se nechá stát). Supernatant se slije, k sedimentu se přidá destilovaná nebo demineralizovaná voda a odstřeďování se opakuje. Promývání by se mělo opakovat alespoň třikrát, nebo tak dlouho, dokud není veškerý peroxid vodíku odstraněn. Když jsou stopy peroxidu vodíku a kyseliny chlorovodíkové odstraněny, promíchá se rozsivkový sediment s  malým množstvím destilované nebo demineralizované vody a přenese se do malé ampulky. Přidá se několik kapek 4% formaldehydu (formalinu), peroxidu vodíku nebo ethanolu, aby se zabránilo růstu hub. Pak může být vzorek uchován po neomezeně dlouhou dobu.

  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf      III graf

Citujte jako:  ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, J. Metoda 1: Horký peroxid vodíku. From Encyklopedie hydrobiologie : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-006/ebook.html?p=M009>